Nasiona Chia – produkt XXI wieku!
Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile cennych dla zdrowia właściwości kryje się w nasionach szałwii hiszpańskiej, czyli chia. Te niewielkie ziarenka kryją w sobie witaminy i składniki mineralne, które dodają energii i wzmacniają układ odpornościowy. Czy wiesz, że już dwie łyżki (ok. 28 g) chia zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka na błonnik?
Poznajcie właściwości tej niezwykłej rośliny:
Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż chociażby łosoś norweski, który króluje w tej dziedzinie. Związki te stymulują pracę układu nerwowego, poprawiają zdolność uczenia się oraz pamięć i koncentrację. Ponadto pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu i chronią przed miażdżycą.
Nie zawierają glutenu, dlatego polecane są nawet osobom zmagającym się z celiakią. Szałwia hiszpańska nazywana jest rośliną młodości, ponieważ zawiera wiele flawonoidów, kwasu kawowego i chlorogenowego, które stanowią źródło przeciwutleniaczy hamujących działanie wolnych rodników.
Jeżeli chcesz wzmocnić swoją pamięć i koncentrację albo po prostu brakuje Ci energii, dodaj chia do swojego posiłku. Możesz np. zalać je najpierw odrobiną wody, a gdy napęcznieją, dodać je do jogurtu czy musli albo posypać suchymi ziarnami kanapkę, dodać je do sałatki czy koktajlu. Natomiast gdy je zmielisz z wodą, mogą stanowić zamiennik jajek w wypiekach.
Nasiona szałwii hiszpańskiej to również doskonały dodatek do potraw. W łyżce stołowej chia znajduje się ok. 50 kcal, 1,6 g białka, 3 g tłuszczu i 4,5 g węglowodanów (w tym 3,8 g to błonnik), ale pamiętajmy, że wystarczy namoczyć nasiona, aby znacznie zwiększyć ich objętość, zachowując te same właściwości odżywcze.
Mamy ogromną nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu, w waszym menu nasiona chia zagoszczą na dłużej.