Suplementacja w okresie jesienno-zimowym

Słoneczne, letnie dni odeszły w zapomnienie. Za oknem jesienna ponura aura, a wraz z nią krótsze, deszczowe, szare dni. Mimo iż bywają chwile, w których złota polska jesień potrafi nas miło zaskoczyć, to nasze ogólne samopoczucie i nastawienie nie jest już tak optymistyczne. Odpowiednia suplementacja jest w tym przypadku wybawieniem.

WITAMINA D

Najważniejszą witaminą, której uzupełnianie należy rozpocząć już od września, jest bezapelacyjnie witamina D. Odpowiedni jej poziom warunkuje prawidłowe działanie układu immunologicznego, wpływa pozytywnie na krążenie, zapobiega występowaniu niektórych chorób, zapobiega obniżeniu nastroju. Źródłem witaminy D w pożywieniu są przede wszystkim tłuste ryby morskie, oleje rybie oraz jaja.

WITAMINA E

Przyjęło się nazywać ją „witaminą młodości”, a to dlatego, że wpływa ona pozytywnie na stan skóry i opóźnia procesy starzenia. Niedobór witaminy E przyczynia się do zwiększonej podatności na infekcje. Jej naturalnym źródłem są oleje oraz tłuszcze roślinne.

WITAMINY Z GRUPY B

Dostarczanie witamin z grupy B jest ważne nie tylko podczas jesieni, ale przez cały rok. Ze względu na pozytywny wpływ witamin z grupy B na aktywność układu nerwowego, mogą być one sprzymierzeńcem w walce z „jesienną depresją”. Bogatym źródłem witamin z grupy B w pożywieniu są produkty zbożowe, drożdże, mleko, jaja i mięso.

WITAMINA A

wykazuje działanie ochronne na nabłonek skóry oraz błon śluzowych. Ponadto, jest silnym przeciwutleniaczem. Źródłem witaminy A w pożywieniu są podroby, ryby, jaja, mięso, mleko i jego przetwory, tłuszcze, warzywa i owoce (m.in. marchew, papryka, morele).

WITAMINA C

Odgrywa w organizmie wiele ważnych funkcji. Uczestniczy w procesach syntezy kolagenu, co związane jest z procesem gojenia się ran oraz zrastania kości.

Witamina C ma również wpływ na odporność organizmu, co jest szczególnie istotne zwłaszcza w sezonie jesiennym. Jej źródłem są przede wszystkim warzywa i owoce oraz ich przetwory.

PROBIOTYKI

Witaminy to jednak nie wszystko, warto zatroszczyć się także o jelita, które choć większości kojarzą się wyłącznie z przemianą materii, to odrywają jeszcze jedną, niezwykle istotną rolę. Biliony bakterii zamieszkujących jelita tworzą cenną mikroflorę. Tylko zdrowa i prawidłowa mikroflora jest w stanie ochronić organizm przed licznymi chorobami

ŻELAZO

Tego składnika mineralnego nie może zabraknąć w żadnej diecie. Żelazo niezbędne jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jego niedobór grozi niedokrwistością i anemią.

EKSTRAKT Z CZOSNKU 

O pozytywnym wpływie czosnku na odporność głosiły już nasze babcie, a badania potwierdziły jego skuteczność. Zwróćcie uwagę, aby ekstrakt z czosnku zastosowany w suplementach był bezzapachowy.

SELEN

Inaczej pierwiastek młodości, mający ogromny wpływ na urodę. Minerał ten jest silnym antyoksydantem, a tym samym opóźnia proces starzenia i przyspiesza regenerację komórkową. Poprawia kondycję skóry, a włosom przywraca dawny blask.

CYNK

Zwany także minerałem piękna poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Wpływa na równowagę hormonalną, a tym samym zapobiega wysuszaniu skóry, przetłuszczaniu i wypadaniu włosów.

MAGNEZ 

To pewnego rodzaju ładowarka, źródło energii. Potrzebuje go każda komórka ciała, poprawia koncentrację, koi, łagodzi i uspokaja – moglibyśmy tak wymieniać bez końca. Choć magnez jest dostępny w diecie to o jego niedobór nietrudno. Nadmierne spożywanie kawy czy herbaty powoduje jego znaczne obniżenie.

BETA KAROTEN 

Inaczej prowitamina A, posiada właściwości oczyszczające, poprawia pigmentację skóry nadając jej równomierny, zdrowy koloryt.

ASTAKSANTYNA

Silny antyoksydant, poprawiający nawilżenie i elastyczność skóry, których jesienią tak nam brakuje. Uwierzcie, astaksantyna pochodząca z alg morskich potrafi zdziałać cuda!